Eric Zwiebel – Master sommelier

Eric Zwiebel je master sommelier. U prijevodu, Eric je od 2001. godine član vrlo ugledne organizacije Court of Master Sommeliers koja je u četiri desetljeća postojanja primila u svoje članstvo tek 240 kandidata. Postati Master Sommelier (MS) teže je nego zaslužiti status Master of Wine (MW)!

Eric je rođen u Alsaceu, radio je kao sommelier u pariškom Le Pavillon Elysée Lenôtre, a već godinama živi u Engleskoj gdje radi kao Cellar Master hotela Summer Lodge Country House u Dorsetu – u podrumu skrbi o više od 1.600 različitih etiketa koje su u ponudi njihovim gostima! U Engleskoj je 2004. godine bio izabran za najboljeg sommelijera, a na svjetskim natjecanjima bio je, primjerice, treći, u dva navrata, u konkurenciji najboljih europskih sommelijera 2006. i 2008. godine, kao što je ušao u finale natjecanja za najboljeg svjetskog sommelijera 2013. godine u Tokiju, gdje je u konačnici završio na četvrtom mjestu.

Eric Zwiebel na WineOS 7

Kao uvod u WineOS 7, 13. siječnja 2022., u restoranu Waldinger, Eric Zwiebel je održao dva masterclassa - "Rizlinzi Alzasa" i "Graševina kroz oči Francuza iz Engleske"

Sauska – Mađarski vinski div s pokrićem

Vinarija Sauska je najambicioznija mađarska vinarija koja je nekim svojim vinima već ispisala vinsku povijest susjedne nam države. Njihova vinarija na ulazu u Villany izgrađena je od kamena iz Dalmacije, a 10 milijuna eura vrijedna vinarija koju završavaju za potrebe svojih vina iz vinograda u Tokaju bit će arhitektonsko remek-djelo koje potpisuje Péter Bordás i  BORD Architectural Studio. Koliko su ambiciozni neka ilustrira i podatak da su za konzultanta u proizvodnji pjenušaca 2017. godine angažirali Regisa Camusa, dugogodišnjeg Chef de Cavea’ Piper-Heidsieck & Charles Heidsieck šampanjerije, čovjeka kojeg je International Wine Challenge čak osam puta proglašavao najboljim proizvođačem pjenušavih vina u svijetu – 2004., 2007-2013.

U svojoj kratkoj povijesti, Vinarija Sauska je na prestižnom Decanterovom ocjenjivanju osvojila International Trophy (jedina vinarija iz Mađarske kojoj je to pošlo za rukom!), tri Regional Trophyja, dvije platinaste i osam zlatnih medalja.

Prvo predstavljanje vinarije Sauska u Hrvatskoj!

  • Sauska Brut NV (méthode traditionnelle)
  • Sauska Furmint 2020
  • Sauska Birsalmás Furmint 2018 (single vineyard selection)
  • Sauska Kadarka 2018
  • Sauska Cabernet Franc Siklós 2018
  • Sauska Cuvée 7 Villány 2017
  • Sauska Late Harvest 2018.

Michael Gross – Austrijski vinski vunderkind koji svojim vinima donosi slavu Sloveniji

Dok se u potpunosti s obitelji ne preseli u Sloveniju, mladi Michael Gross će biti vinar iz Austrije koji najbolje tamošnje tramince proizvodi od grožđa iz – Slovenije. Iz Gorca! Mladić koji je u nekoliko godina samostalnog vinarenja, nakon što je od oca preuzeo vinograde u Haluzama, osvojio čak tri platinaste medalje na Decanteru (Sauvignon Colles 2015, Iglič Furmint 2016, Furmint 2013) i tri zlatne medalje. Vinski vunderkind!

  • Furmint Brut Nature 2013
  • Gorca Haloze Furmint 2019
  • Gorca Haloze Furmint 2016
  • Iglič Furmint 2019
  • Iglič Furmint 2016
  • Colles Sauvignon Blanc 2015
  • Colles Sauvignon Blanc 2013
  • S.J.I. Furmint 2013

Božo Aleksandrović – Rodoslov, ponajbolje vino Srbije

Božu Aleksandrovića se smatra jednim od prvoboraca vinske scene Srbije i tamošnjim ponajboljim vinarom. Božo Aleksandrović već dugo ne nastupa na festivalima i njegov dolazak u Osijek zapravo je svojevrsna senzacija. Poglavito što će predstaviti vertikalu svog najboljeg vina, Rodoslova, za kojeg voli reći da je svojevrsno umjetničko djelo. Rodoslov je, inače, bordoška kupaža u kojoj sa 70 posto dominira cabernet sauvignon, merlota je 20, a caberneta franca 10 posto. U svom prvom izdanju, 2006. godine, ulogu caberneta franca je imao prokupac iz vinograda starog 75 godina. Jedinstvena prilika upoznati se s vinima od kojih su neka izvučena iz arhiva i više uopće nisu u prodaji.

  • Rodoslov Grand Reserve 2006
  • Rodoslov Grand Reserve 2009
  • Rodoslov Grand Reserve 2012
  • Rodoslov Grand Reserve 2013
  • Rodoslov Grand Reserve 2016

Vinarija Josić – Hrvatska Baranja uzvraća Villanyju, i mi cabernet franc za utrku imamo!

Villany u Mađarskoj nalazi se niti 50 kilometara zračne linije od Osijeka, a od najbližih baranjskih vinograda oko Belog Manastira nije ni 20 kilometara daleko. U Villanyju su napravili svjetski priznatu priču oko caberneta franca, dok u isto vrijeme, s druge strane granice, hrvatski vinari jedva da imaju tu sortu u svojim vinogradima. Damir Josić i njegov enolog Igor Deak, međutim, odlučili su promijeniti priču i svima pokazati da i hrvatska Baranja itekako može biti prepoznatljiva po cabernetu francu, sorti koja je donedavno bila tek začin u prvom velikom vinu Baranje, Cuvée Superioru.

Jedinstvena prilika kušati jedinstvenu vertikalu, u kojoj će se moći kušati i neka vina na kojima se „učilo“ raditi s tom sortom.

  • Cabernet franc 2017
  • Cabernet franc 2018
  • Cabernet franc 2019
  • Cabernet franc 2020
  • Cabernet franc 2021

Josip Brkić – Good Bye, Limousine!

Priča o Limousine počinje u kasno ljeto 2006. godine. Tad se već moglo vidjeti da berba, barem što se Hercegovine tiče, neće biti iznad prosjeka. Bio sam u fazi da trebam i moram nešto eksperimentirati. Već sam započeo s pripremama za berbu, pripremio podrum, bačve… Ostala mi je jedna bačva od dvjesto pedeset litara, koja je bila pripremljena, ali nisam imao neki plan što s njom uraditi. Krenuo sam s berbom krajem rujna. Grožđe je bilo zdravo, kvaliteta solidna. Navečer nakon jednog od dana berbe, zovnem mog tadašnjeg “vinskog učitelja”, Stojana Ščureka, raspitujući se kako kod njega napreduje berba. Stojan se, također, počeo raspitivati kako kod mene ide berba. Kad sam ga izvijestio o svim detaljima, predložio mi je, ako mi je ostalo neobranog grožđa, a jest, da pokušam sljedeće: odrezati mladice ispod grozda, ali ne svaku, nego svaku drugu i ne na svakom čokotu, nego na svakom drugom. Dodao je da nakon tri dana poberem grožđe i idem s njim u preradu na način kao što se radi sur lie. Tako je i bilo, nakon tri dana je grožđe, kojem su bile odrezane mladice, dehidriralo, tj. koncentriralo se i dohvatilo više šećera od ovog koje nisam obrezao tako da su zajedno prerađeni činili idealnu kombinaciju snage i lepršavosti. Dalje je slijedila gore spomenuta bačva od dvjesto pedeset litara, prirodna fermentacija s divljim kvascima, s minimalnom količinom sumpora, bez kontrole temperature. Nakon nje došla je i divlja malolaktička fermentacija koja je na momente stajala, počinjala, stajala… Ja sam po lunarnom kalendaru miješao talog, kušao. Već nakon nekoliko tjedana u bačvi, vidjelo se da to neće biti obično vino, da je već sada drugačije…

Cijelu priču o kultnom vinu koje će biti rastočeno doslovno iz posljednjeg magnuma čut ćete na radionici koju će osobno voditi Josip Brkić.

Nevjerojatan privilegij! I velika čast koju nam je time ukazao veliki hercegovački vinar.

Na radionici će biti još pet bisera iz njegovog arhiva.

  • Greda 2008
  • Mjesečar 2009
  • Limousine 2006
  • Crveni Mjesečar 2015
  • Plava Greda 2017
  • Plava Greda 2013

Vinarija Grabovac – Modro jezero Riserva, dalmatinski “superzagorac”

Modro jezero Riserva je suho crveno vino iz Imotskog vinogorja, dobiveno kupažom caberneta sauvignona, merlota, trnjaka i vranca. Moglo bi se reći da je po sastavu kupaže Modro jezero Riserva svojevrsni dalmatinski „superzagorac“, jer upravo sve te sorte su najvažnije sorte dalmatinske Zagore. Čudesno vino koje

  • Modro jezero Riserva 2017
  • Modro jezero Riserva 2016
  • Modro jezero Riserva 2015
  • Modro jezero Riserva 2013
  • Modro jezero Riserva 2012
  • Modro jezero Riserva 2010/2009

Vlado Krauthaker – Čudesni svijet graševine

Mislim da je upravo bit života u neprestanom traženju novih stvari i novih rješenja, rekao je u jednom razgovoru veliki kutjevački vinar Vlado Krauthaker. Stoga ne čudi što se, tražeći nove stvari i nova rješenja, Vlado odlučio posvetiti istraživanju čak 38 različitih sorti od kojih neka, dok on nije dokazao suprotno, nisu se mogla ni zamisliti da će uspjeti podno Papuka i Krndije. No, svaka čast i uskrsnuću crljenka kaštelanskog i malbeca i blauburgera i verduzza friuliana i nebbiola i biance u Kutjevu, Vladu će se uvijek povezivati s manijakalnom posvećenošću slavonskoj kraljici, a to je graševina, poglavito ona s položaja Mitrovac.

U reprezentativnom presjeku 30 godina vinarije, Vlado se odlučio na 14 graševina, od kojih najstarija dolazi iz 1994. godine.

  • Graševina izborna berba  1994.
  • Graševina Mitrovac  2004.
  • Graševina Mitrovac  2007.
  • Graševina izbor bobica 2007.
  • Graševina Mitrovac  2011.
  • Graševina izbor suhih bobica 2012.
  • Graševina Mitrovac  2013.
  • Graševina izbor suhih bobica 2015.
  • Graševina Kuvlakhe, orange, bez SO2   2015.
  • Graševina Mitrovac    2016.
  • Graševina Mitrovac    2017.
  • Graševina Mitrovac    2018.
  • Graševina Mitrovac    2019.
  • Graševina Mitrovac    2020

Luka Krajančić – Velika vertikala Intrade, najznačajnijeg bijelog vina Dalmacije

Luka Krajančić je, najkraće rečeno, sinonim za pošip, sortu koja se proteklih godina prelila s Korčule na cijelu Dalmaciju. Zbog svega što je učinio na kvalitativnom pozicioniranju te sorte na vinskoj karti Hrvatske, mnogi su spremni ustvrditi da je Luka – kralj pošipa.

Intrada je bila moje prvo i jedino vino čitav niz godina!

Intrada u našem izričaju znači godišnji prinos vinove loze, pretočeni trud spremljen u konobi. Intrada je i sinonim za količinu polja koje neki težak ima na Korčuli.

Vizionar koji je davno predvidio svjetsku slavu sorte koju samo on priprema u čak šest različitih izvedbi.

Vertikala Intrade je raritetni događaj koji se ne smije propustiti, poglavito što, vjerojatno, više nikada nećete imati priliku kušati pošip star čak 22 godine!

  • Intrada 2021
  • Intrada 2019
  • Intrada 2017
  • Intrada 2013
  • Intrada 2009
  • Intrada 2005
  • Intrada 2000